Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Μυωπία και αδιαφορία


Γράφει ο Θεόδωρος Π. Λιανός

Γλιτώσαμε από την πτώχευση, προς το παρόν. Είναι πιθανόν, μερικοί το θεωρούν βέβαιο, ότι θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα σε δυο- τρία χρόνια. Ας θυμηθούμε ότι δύο χρόνια πριν, παρά την αρχόμενη τότε ύφεση, ήμασταν ή φαινόμασταν χώρα που ζούσε στα πλούτη και στην αφθονία. Πολυτελείς βίλες, ακριβά αυτοκίνητα, ταξίδια, γλέντια, φαγοπότι, μπαρ και όλα όσα κάθε ανόητος θεωρεί στοιχεία καλής ζωής. Τα είχαμε όλα σε αφθονία. Τι συνέβη ξαφνικά και μεταμορφωθήκαμε σε κακόμοιρους, φουκαράδες, αναξιόπιστους, διεθνείς επαίτες;
Το ερώτημα είναι σοβαρό και ουσιαστικό. Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τη λέξη «ξαφνικά». Το κακό δεν συνέβη ξαφνικά. Τα ταμεία του Δημοσίου, των ασφαλιστικών οργανισμών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, τα ταμεία του κράτους γενικά, δεν άδειασαν ξαφνικά. Αδειάζουν εδώ και τριάντα χρόνια.
Αν σκεφθεί κανείς ότι η κατάσταση αυτή, όπως δημιουργήθηκε σιγά σιγά και όπως κατέληξε, είναι αποτέλεσμα πράξεων και παραλείψεων για τις οποίες την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές, αλλά στις οποίες όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς είχαν κάποια συμμετοχή, προκύπτει αβιάστως το ερώτημα:
Μήπως είμαστε ηλίθιοι; Η απάντηση είναι αρνητική. Το πρόβλημά μας δεν έχει σχέση με τη νοημοσύνη μας. Δεν είμαστε βλάκες. Είμαστε άρρωστοι. Πάσχουμε από δύο ασθένειες ταυτόχρονα: κοινωνική μυωπία και κοινωνική αδιαφορία. Μυωπία σημαίνει ότι βλέπουμε το σήμερα, αλλά όχι το αύριο. Ετσι πράξεις που βραχυχρόνια μας φαίνονται καλές, μπορεί να είναι καταστροφικές μακροχρόνια. Κοινωνική αδιαφορία σημαίνει ότι αδιαφορούμε για τις συνέπειες των πράξεών μας στη ζωή των άλλων. Π.χ., όταν παρκάρω το αυτοκίνητό μου στο πεζοδρόμιο, αδιαφορώ για τους πεζούς. Οταν χυδαιολογώ στο καφενείο μεγαλόφωνα, αδιαφορώ για τους διπλανούς μου. Οταν ο βουλευτής διορίζει τον ψηφοφόρο του με πλάγιους τρόπους, αδιαφορεί για τους φορολογουμένους. Οταν ο υπουργός δωροδοκείται, αδιαφορεί για την πατρίδα. Οταν ο πολιτικός αποφασίζει και δρα με κριτήριο το ατομικό του συμφέρον, αδιαφορεί για τον λαό.
Σκεφθείτε τώρα μια κοινωνία που σε σημαντικό βαθμό υποφέρει από μυωπία και αδιαφορία. Αμέσως θα δείτε ότι η κοινωνία αυτή οδηγείται αναγκαστικά στο χάος και στην παρακμή. Εκεί βρίσκεται η χώρα μας, δυστυχώς. Το εκπληκτικό δεν είναι ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο, το εκπληκτικό είναι ότι δεν φθάσαμε πιο γρήγορα.
Το γεγονός ότι η χρεοκοπία της χώρας σε οικονομικό, πολιτικό και ηθικό επίπεδο άργησε, ίσως είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη έντιμοι πολιτικοί, δίκαιοι δικαστές, παραγωγικοί εργάτες και υπάλληλοι, καλοί δάσκαλοι και καθηγητές, τίμιοι αστυνομικοί, αντικειμενικοί δημοσιογράφοι και γενικά Ελληνες που αγαπούν την πατρίδα τους και είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον.
Οι διαγνώσεις είναι βέβαια χρήσιμες, αν είναι σωστές. Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι τι κάνουμε; Πώς θα μπει η χώρα σε έναν δρόμο ανάκαμψης; Χρειαζόμαστε έναν εξωγενή παράγοντα, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ, ή μια θεϊκή παρέμβαση; Ή διαθέτουμε ικανές εσωτερικές δυνάμεις για να πάρουν και επιβάλουν τις απαραίτητες ευεργετικές αποφάσεις; Και αν υπάρχουν, πώς θα ενεργοποιηθούν;

Δύσκολη η απάντηση.

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αλλαγές στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ με διπλή στόχευση. Ζεστό χρήμα - ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου... Επικίνδυνοι χαμαιλέοντες από τη μια αθλιότητα στην άλλη

Στο ίδιο έργο θεατές
Προσχώρηση στους κεφαλαιοκράτες
Πόσοι στρατεύονται στην πάλη για την ανάπτυξη υπέρ του λαού;
Το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών της «Τυποεκδοτικής», σύμφωνα με πληροφορίες της «Αξίας». Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει στην κατοχή του το εν λόγω τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται εκτός όλων των άλλων και μεγάλο μέρος καθημερινών πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων και σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του 45% της επιχείρησης.
Επί χρόνια και παρά τις κατά καιρούς κρούσεις που είχαν δεχτεί οι ιθύνοντες της Τυποεκδοτικής (πρόκειται για το μεγαλύτερο τυπογραφείο των Βαλκανίων που ανήκει στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος) δεν έμπαιναν καν στον κόπο να συζητήσουν το ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού. Η σχετική συζήτηση ήταν casus belli. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τα κεντρικά του κόμματος.
Πριν από έξι (περίπου) μήνες άρχισαν να διαφοροποιούνται τα πράγματα. Οι έχοντες την ευθύνη της εκτυπωτικής μονάδας που ανήκει στο ΚΚΕ λέγεται ότι άρχισαν να συζητούν την είσοδο στρατηγικών επενδυτών.
Η αλλαγή της στάσης τους συνδέεται με την είσοδο του τηλεοπτικού σταθμού 902 (αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο) στην Digea, εταιρεία που διαχειρίζεται την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Ως γνωστόν στην εταιρεία μετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, Alter, ΑΝΤ1, Μακεδονία (μετονομάστηκε σε ΑΝΤ2), Μega, ΣΚΑΪ και Star.(αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο) φαίνεται ότι έγιναν πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο, μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ, και των εκπροσώπων των εκδοτών. Στις συζητήσεις που έγιναν τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της πώλησης ενός ποσοστού της Τυποεκδοτικής.

Προσχώρηση στους κεφαλαιοκράτες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει μεγάλο πελατολόγιο, άρα και κερδοφορία. Τώρα πλέον βρίσκονται κοντά στο να μπουν μέσα επενδυτές. Συγκεκριμένα, ακούγεται ότι ετοιμάζεται πρόταση εξαγοράς του 45% της Τυποεκδοτικής από συγκεκριμένο σχήμα εκδοτών.
www.typografeio.blogspot.com