Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΣΤΑ ΕΛΠΕ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ !

17 ΜΑΗ 2010

Καλόμαθε η γριά στα σύκα, έτσι και οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ, (γαλάζιες και πράσινες) στα πλαίσια της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» αλλά και στην «πατριωτική» προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, αφού μοίρασε κάρτες ανεργίας στους μεταλλεργάτες στην Θεσ/νικη, τώρα φροντίζει και γι’ αυτούς της Αττικής. Ήδη εταιρίες ανάδοχοι για την αναβάθμιση των ΒΕΕ, απασχολούν ξένους εργαζόμενους μέσω Ιταλικής εταιρίας.

Στην Αττική υπάρχουν συνδικαλιστικές συνθήκες και προϋποθέσεις για δυναμική απάντηση για την αποτροπή του μεσαιωνικού νόμου. Εδώ και πέντε μήνες τα ταξικά σωματεία Μετάλλου Πειραιά (Ν/Ζώνης) και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», κινητοποιούνται με πορείες, καταλήψεις και στάσεις απαιτώντας την μη εφαρμογή της συνθήκης και δουλειά για τούς ανέργους τεχνίτες του κλάδου τους. Ζητήθηκε από τα σωματεία με επιστολή προς τον ΠΣΕΕΠ (η οποία στα πλαίσια της «δημοκρατικής» λειτουργίας δεν κοινοποιήθηκε στα μέλη του ΔΣ) πέρα από τις προφορικές υποσχέσεις αλληλεγγύης και την έμπρακτη συμπαράσταση με συμμετοχή σε 3ωρη στάση στις 8/4/2010. Με e-mail και το Αγωνιστικό Μέτωπο πρότεινε συμμετοχή. Δεν έγινε τίποτε. Με την φυσική παρουσία ενός η δύο από το προεδρείο και κάπου κάπου δεν νοείται αλληλεγγύη και συντονισμένος ταξικός αγώνας. Το πώς εννοεί την εργατική αλληλεγγύη η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, φάνηκε και στην ίδια κατάπτυστη απεργοσπαστική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, όπου τα συνδικάτα που διεκδικούν δουλειά αποκαλούνται «αυτόκλητοι κοτζαμπάσηδες».

Το Αγωνιστικό Μέτωπο βρέθηκε κοντά στην προσπάθεια των συνδικάτων. Αυτό δεν άρεσε μάλλον στον πρόεδρο του ΠΣΕΕΠ. Έτσι με απαράδεκτο και φασιστικό τρόπο και μη επιτρέποντας και στο σώμα του ΔΣ να αποφασίσει, δεν ενέκρινε συνδικαλιστική άδεια πού δικαιούται και ο εκπρόσωπος μας στο ΔΣ, για την παρουσία του (όπως προστάζει και το συνδικαλιστικό του καθήκον), στην διαμαρτυρία των συνδικάτων για δουλειά, στην είσοδο των νέων έργων στις ΒΕΕ. Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους την αυθαιρεσία προέδρου καθώς και όλη τη εκτελεστική γραμματεία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του ΠΣΕΕΠ πού με την απόλυτη σιωπή τους προφανώς συμφωνούσαν. Εμείς δηλώνουμε ότι θα διεκδικούμε αυτό πού μας ανήκει, αλλά λόγο για την συνδικαλιστική μας δράση θα δίνουμε στους εργαζόμενους πού μας κρίνουν γι αυτήν.

Συναδέλφισσες/φοι: Το παραπάνω κομμάτι θα αποτελούσε μέρος της ανακοίνωσης μας της Παρασκευής 14/5/2010, η οποία θα κυκλοφορούσε την Πέμπτη 13/5. Εκείνη την ημέρα και «τελείως συμπτωματικά» αλλά προφανώς καθοδηγούμενες από το ίδιο κέντρο, τουλάχιστον δέκα εφημερίδες των βαρόνων του τύπου και του κεφαλαίου με τα παπαγαλάκια τους έκαναν βρώμικη συκοφαντική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων πού διεκδικούν τα αυτονόητα. Θεωρήσαμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι οι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους αφού γι’ αυτό πληρώνονται. Μας έκανε εντύπωση όμως η ομοιότητα των δημοσιευμάτων με το κείμενο της ανακοίνωσης 206 – 13/05/10 του ΠΣΕΕΠ, πού βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Μετά από αυτήν την «σατανική»!! σύμπτωση συν/φοι της εκτελεστικής οφείλετε να απαντήσετε με ποιους παρέα γράφετε τις ανακοινώσεις και τι πολιτικά παιχνίδια παίζετε. Κανονικά εμείς δεν θα έπρεπε να πούμε κάτι παραπάνω. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα τονίσουμε όμως ορισμένα πράγματα.

Στο ξεκίνημα, αναγνωρίσατε ναι ή όχι το δίκιο του αγώνα των συνδικάτων και με την ντουντούκα στον αποκλεισμό του οδοστρώματος έξω από τις ΒΕΑ, υποσχεθήκατε συμπαράσταση ? Εκτός και εάν προσπαθήσατε από τότε να αποπροσανατολίσετε και να ψαρέψετε σε θολά νερά.

Τι σημαίνει για σας «η τήρηση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και μέγιστη συμμετοχή εργαζομένων της πατρίδας μας»? Σαφώς και αποδέχεστε ότι η συνθήκη Μπολκεστάιν είναι νόμος πού πρέπει να εφαρμοστεί και όχι να καταργηθεί στην πράξη.

Επειδή θα αναφερθείτε και στους Λευκορώσους στην Θεσ/νίκη, έχουμε να σας πούμε τούτο: Το Αγωνιστικό Μέτωπο σας είχε πει ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζονται συντονισμένοι και δυναμικοί αγώνες, πέραν από τις νομικές διερευνήσεις πού προσανατολίστηκαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ στο Σωματείο Μετάλλου και Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης. Εδώ υπάρχει δυναμική αντίδραση από ταξικά συνδικάτα και εφ’ όσον δεν θέλετε να βοηθήσετε, τουλάχιστον αφήστε την λάσπη.

Θα ρωτήσουμε επίσης τα εξής:

Πού ήσασταν εσείς όταν αυτοί οι «τοποτηρητές» (κομισάριοι) στην περίοδο του shut down με τον αγώνα τους και τον αγώνα των εργαζομένων στους εργολάβους κατάφεραν αύξηση 18% στο κάθε μεροκάματο των ενοικιαζόμενων εργολαβικών? Εκτός και εάν το γεγονός στεναχώρησε πέρα από τα αφεντικά και εσάς και γι’αυτό δεν θέλετε την παρουσία των συνδικάτων μέσα στις εργολαβίες των ΕΛΠΕ!! Πάντως η αύξηση αυτή παρέμεινε σε αυτούς που παραμείνανε στην συντήρηση, αλλά οι «κομισάριοι» είναι άνεργοι.

Επειδή εσείς της εκτελεστικής γνωρίζετε αλλά ποιείτε την νήσσα, εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της εταιρίας καθώς και τον γενικό Προσωπάρχη των ΕΛΠΕ, (εάν δεν γνωρίζουν) ότι η αυθαιρεσία και η παραβίαση των νόμων οργιάζει στους χώρους όπου λειτουργεί η ενοικίαση των εργαζομένων. Δηλαδή:

Οι υπό ενοικίαση εργαζόμενοι στην συντήρηση δεν έχουν στα χέρια τους τις συμβάσεις εργασίας αλλά τις κρατάει το αφεντικό με κενά ποσά η διαφορετικά από αυτά που παίρνουν καθαρά στο χέρι. Δεν παίρνουν εκκαθαριστικά ώστε να ξέρουν και ποιες είναι οι κρατήσεις για το ΙΚΑ πού πάντα είναι λιγότερες των προβλεπόμενων. (π.χ 850 καθαρά και μικτά στην καλλίτερη περίπτωση τα ίδια). Τα ίδια συμβαίνουν και στον χώρο της καθαριότητας όπου μετά από εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλειάς, δεν κολλιούνται Βαρειά ένσημα. Αυτό και άλλα πολλά συμβαίνουν παντού και αυτονόητο είναι γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες.


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ


Μετά την προκύρηξη για πυροσβέστες, τεχνίτες οργάνων και ηλεκτρολόγων διαισθανόμαστε ότι η υπόθεση των συναδέλφων (μηχανοτεχνιτών) οι οποίοι καλύπτουνε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχοντας προσφέρει τα πάντα και για πολλά χρόνια με την δουλειά τους στα ΕΛΠΕ, μάλλον πάει για το καλάθι των αχρήστων. Στα πλαίσια της δήθεν διαφάνειας και της δήθεν ποιοτικής αναβάθμισης της συντήρησης δεν θα υπάρχει πρόβλεψη σε προκύρηξη για τεχνίτες με πτυχία κατώτερης τεχνικής σχολής - Γ΄ Γυμνασίου και χωρίς όριο ηλικίας (όπως έγινε και με την ηλικία στους ηλεκτρολόγους / ηλεκτρονικούς). Εάν γίνει έτσι θεωρούμε την εξέλιξη αυτή αρνητική, υποκριτική, αθέτηση συμφωνημένων και της ΕΣΣΕ. Όσον αφορά την εκτελεστική του ΠΣΕΕΠ τους καλούμε να απολογηθούν σε αυτούς τους συναδέλφους που ορίωνταν δήθεν για τα 6 χρόνια προϋπηρεσίας. Θέλουμε να τονίσουμε στην Διοίκηση της εταιρίας ότι σωληνουργοί, εφαρμοστές, ηλεκτροσυγκολλητες, μονωτές κλπ πού είναι δοκιμασμένοι τόσα χρόνια στα ΕΛΠΕ δεν χρειάζονται να ξέρουν γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπόδειγμα εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές, χωρίς να τους ενδιαφέρει να κρατήσουν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, δίνουν όποτε κληθούν από την εργοδοσία του Λάτση την αμέριστη συμπαράστασή τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα όποια σχέδια.

Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η ανακοίνωση που έσπευσε να βγάλει την περασμένη βδομάδα ταυτόχρονα με τη διοίκηση της επιχείρησης πετώντας λάσπη στα ταξικά συνδικάτα μετάλλου της Ζώνης και της Ελευσίνας και στο ΠΑΜΕ, για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκεστάιν, που τσακίζει τα μεροκάματα των εργατών, στα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Τα ίδια αντανακλαστικά είχε δείξει η πλειοψηφία του σωματείου (ακριβώς τέτοια εποχή το 2008) όταν η εργοδοσία είχε στριμωχτεί από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Θριασίου ενάντια στην επέκταση των εγκαταστάσεων με τους όρους που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής και για τους ίδιους τους εργαζομένους. Γιατί μέτρα ασφάλειας η εργοδοσία συνήθως απαξιεί να πάρει. Και αν πάρει είναι για το θεαθήναι. Αλλωστε εκρήξεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν γίνει στο παρελθόν και με θύματα. Και τότε πάλι, θυμίζουμε, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση, έβγαλε τρισέλιδη ανακοίνωση χρησιμοποιώντας όλα όσα υποστήριζε η επιχείρηση για τη νέα επένδυση. Μάλιστα, όπως κατηγορεί σήμερα τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τότε εγκαλούσε την τοπική κοινωνία γιατί εναντιώθηκε με κινητοποιήσεις σ' αυτήν την επέκταση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ έβαλαν πλάτη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξυπηρετώντας τότε και τα κυβερνητικά σχέδια. Με τέτοιο σωματείο στη δούλεψή της η εργοδοσία, τι άλλο να ζητήσει! Αυτοί όμως που πλέον έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Hehe, the post took quite a while to read but it sure worth it