Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ψάχνουν επενδυτές για το ξεχασμένο πετρέλαιο


Διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς βολιδοσκοπεί το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να δοθούν οι σχετικές άδειες και να αρχίσουν νέες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα το ξεχασμένο πετρέλαιο και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις για γεωτρήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Oυπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες τις βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην Ελλάδα. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τις περιοχές που θα αφορούν οι παραχωρήσεις για γεώτρηση ή για έρευνα, αλλά σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, τα πιθανά σημεία που εξετάζονται στο υπουργείο εκτός από την περιοχή του Πρίνου (Βόρειο Αιγαίο) είναι στα Ιωάννινα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.


Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει:

● Τη δημιουργία 20μελούς γραμματείας, η οποία θα ανήκει στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και θα ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία των υφιστάμενων κοιτασμάτων, αλλά και των νέων παραχωρήσεων. Όπως αναφέρθηκε, οι αποφάσεις για το πού και το πότε θα γίνουν έρευνες, θα λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύ στερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.

● Κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών όπως μείωση της φορολογίας (σήμερα είναι το 40%) και διαπραγμάτευση των αντισταθμιστικών ή ανταποδοτικών όρων. Για παράδειγμα, εξετάζεται η κατάργηση του περιορισμού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που σήμερα είναι στα 25 έτη.
● Θα δίνεται η δυνατότητα παραχωρήσεων και εκτός διεθνών διαγωνισμών. Δηλαδή, μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία «open door», όπου κάποιος επενδυτής θα εκδηλώνει ενδιαφέρον για κάποια συγκεκριμένη περιοχή και θα μπορεί να αναλάβει την παραχώρηση, εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος.


Πληρώνουμε 11 δισ. € τον χρόνο

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σήμερα μόνο το 0,5% των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα (περί τα 120 εκατ. βαρέλια τον χρόνο) εξορύσσεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου, ενώ στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι οι έρευνες να αρχίσουν το 2010. Όπως είπε, σήμερα πληρώνουμε το 4,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ τον χρόνο, για την αγορά πετρελαιοειδών από το εξωτερικό- και πιθανές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα θα σημάνουν αυτόματα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είναι γνωστές οι συναντήσεις τής Βέρνης και του Νταβός.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες».


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4515667&ct=3



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν από που αλλού να βγάλουν μίζες και θυμήθηκαν το πετρέλαιο.
Καιρός να τους θυμίσουμε ότι η βαζελίνη είναι πετροχημικό προϊόν...
ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ

Ανώνυμος είπε...

Αφού πρώτα ξεπούλησαν τον γεωτρητικό εξοπλισμό, τώρα το ξανασκέφθηκαν και προχωρούν σε αναθέσεις !