Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το οικονομικό επιτελείο οργανώνει άγριο φοροκυνηγητό μετά και την τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 3,5 δις ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός. Από τα ταμεία της εφορίας θα κληθούν να περάσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές πάνω από 1.600.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο οργανώνει άγριο φοροκυνηγητό μετά και την τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 3,5 δις ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών θα εξαπολύσει φορολογικό σαφάρι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε νυχτερινά κέντρα και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα προγραμματίζει νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων φορολογούμενων για να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, των τελών κινητής τηλεφωνίας και να προωθήσει την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιϋπαίθριων χώρων, μέτρο που μπορεί να φέρει στα ταμεία του δημοσίου έσοδα έως 4 δις €. Το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες, ελεγκτικές και νομικές εταιρίες που θα αναλάβουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δις €. Ελεγκτές και δικηγόροι θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, να εντοπίσουν την διεύθυνση κατοικία τους, να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία και να λαμβάνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ). Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων. Το κατώφλι της Εφορίας θα κληθούν να περάσουν και να βάλουν το χέρι στην τσέπη σύντομα 1.600.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ειδικότερα:
1. 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις ευρωεκλογές θα παραλάβουν το «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2008 και μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν και το ΕΤΑΚ του 2009. Όμως, το αλαλούμ με το φόρο ακινήτων του 2008 συνεχίζεται. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τη μεγαλύτερη αξίας κατοικία θα επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες της, οι φορολογούμενοι που πήραν εκκαθαριστικό στο οποίο δεν είχε γίνει ο επιμερισμός, αν και έχουν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση για να εξαιρεθούν από το φόρο, καλούνται να πληρώσουν το ποσό του ΕΤΑΚ που έχει καταλογισθεί στον έναν από τους δύο συνιδιοκτήτες κατοικίας. Η επιστροφή του φόρου θα γίνει το επόμενο έτος.
2. 130.000 φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Όλοι όσοι δήλωσαν το 2008 συνολικό εισόδημα άνω των 60.000 € θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 €. Τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν τον Ιούνιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
3. 415.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να περάσουν από την Εφορία για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2006 καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους περίπου 2 δις € ή 5.000 € κατά μέσο όρο ο καθένας.
4. 55.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι για έναν ή περισσότερους μήνες το 2008 ή στις αρχές του 2009 δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν απέδωσαν τον φόρο στο Δημόσιο. Μαζί με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙ ΑΤΥΠΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
.Έκτακτο «πόθεν έσχες» με αλλαγές στις δωρεές.
Σε ριζικές μεταβολές του «πόθεν έσχες» προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας άμεσα στο στόχαστρο τις «άτυπες δωρεές», οι οποίες αποτελούν μια ιδιαίτερα προσφιλή μέθοδο απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, αναθέτει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τη διενέργεια έκτακτων διασταυρώσεων των φορολογικών δηλώσεων με τα αρχεία των ακινήτων και των αυτοκινήτων προκειμένου να εντοπίσει φορολογουμένους με ελάχιστα δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά και με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, εξετάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο δικαιολογείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να υπάρχουν τα ανάλογα εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα τεθούν οι «άτυπες δωρεές» (δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενικά πρόσωπα). Αυτές είναι αφορολόγητες μέχρι κάποια ποσά τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Με βάση τις ενδείξεις που διαθέτει ο φορολογικός μηχανισμός, η αναγνώριση αυτών των δαπανών αποτελεί μεν τεκμήριο για τον δωρητή (ο οποίος υποχρεούται να τις δηλώσει), στόχος όμως είναι να διευκολυνθεί ο αποδέκτης να παρακάμψει το «πόθεν έσχες» και να αποκρύψει εισοδήματα. Παράλληλα, μελετάται η επαναφορά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης για τους μη μισθωτούς-συνταξιούχους, αλλά με αυστηρό τρόπο. Όσοι θα εμπίπτουν πλέον στα νέα τεκμήρια δεν θα έχουν το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, αλλά θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με τον μεσαίο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, 25%.


ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
E-Mail:
petrosbabanis@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: