Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Αναβάθμιση διυλιστηρίου ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας

Οι σύγχρονες πόλεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η οικολογική καταστροφή είναι ένα από αυτά. Τα καυσαέρια των εργοστασίων και των αυτοκινήτων ή τα απόβλητα που μολύνουν το υπέδαφος και τις θάλασσες μπορούν με την εφαρμογή νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον να βελτιώσουν και με την πάροδο του χρόνου να εξαλείψουν το πρόβλημα.
Ίδη σχεδιάζονται οι πόλεις του μέλλοντος και τα εργοστάσια σ’ αυτές θα εξοπλιστούν με αντιρρυπαντική τεχνολογία για να μην μολύνουν το περιβάλλον.
Η τεχνολογία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο ενώ η κοινωνία έχει μείνει στάσιμη και ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να αποδεχτεί καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις.
Αν η τεχνολογική εξέλιξη συμβάδιζε με την κοινωνική τότε σίγουρα θα ήμουν πιο αισιόδοξος για το μέλλον.
Η άγνοια, ο φόβος, η έλλειψη ενημέρωσης η στείρα άρνηση και η μικροπολιτική εκμετάλλευση οδηγούν στην συντήρηση και στο τέλμα τις τοπικές κοινωνίες.
Τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν σχεδιάσει και είναι έτοιμα να υλοποιήσουν στην Ελευσίνα την αναβάθμιση του υπάρχοντος διυλιστηρίου που σαν αποτέλεσμα θα έχει την παραγωγή φιλικών για το περιβάλλον καυσίμων παράλληλα με τους μειωμένους ρύπους που θα εκλύονται στο περιβάλλον από την λειτουργία του.
Με την αναβάθμιση αυτή που είναι επιβεβλημένη για την προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται παράλληλα η αύξηση της παραγωγής, η διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας αλλά και η δημιουργία νέων για τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι μια επένδυση τοπικής αλλά και Εθνικής σημασίας που χρειάζεται να στηρίξουμε όλοι μας δείχνοντας τις οικολογικές ευαισθησίες και την εμπιστοσύνη μας στις νέες τεχνολογίες και στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας.
Τα συγκριτικά στοιχεία της μελέτης που είναι διαθέσιμα συνηγορούν συντριπτικά υπέρ της αναβάθμισης του διυλιστηρίου και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
E-mail: beneas13@hol.gr
Δημοσίευση: «ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ» Φύλλο 104 (7 Ιουνίου 2007)
«Ρεπορτάζ» Φύλλο 37 Ιούλιος 2007
«ΠΥΡΣΟΣ» Περιοδικό ΠΣΕΕΠ Τεύχος 34 Οκτώβριος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: